Biologické ošetřování osiva

Úvod do biologického ošetřování osiva
Úvod do biologického ošetřování osiva

Všeobecné informace

Poptávka po řešeních na bázi biologického ošetřování osiva stále stoupá. Tato řešení totiž zemědělcům poskytují možnost ochránit potenciální výnos a kvalitu minimalizací ztráty plodin. Produkty značky Koppert určené k biologickému ošetřování osiva lze rozdělit na produkty chránící plodinu (Cerall, Cedomon, Cedress), které mají prokázaný účinek proti škůdcům či chorobám (biotickému stresu), a na biostimulanty (Panoramix), které zvyšují odolnost plodin proti abiotickému stresu, například stresu způsobenému suchem a salinitou, a zvyšují příjem živin.

co je ošetřování osiva
co je ošetřování osiva

Co je biologické ošetřování osiva?

Biologické ošetřování osiva spočívá v aktivních složkách, k nimž patří mikrobi, např. houby a bakterie, a také extrakty z rostlin a řas.

Biologické látky se v práškové nebo tekuté formě aplikují na osivo. Celé semeno se pokryje rovnoměrnou vrstvou a díky tomu má účinné složky k dispozici vždy, když je potřebuje.

výhody biologického ošetřování osiva
výhody biologického ošetřování osiva

Jaké výhody nabízí biologické ošetřování osiva?

Biologické ošetřování osiva má příznivé účinky na růst a odolnost rostliny, abiotický stres, vývoj kořenového systému a produktivitu plodiny. Zde je přehled vlastností mikrobiálních společenstev v závislosti na příslušném organismu:

  • biologické ošetřování osiva působí jako biostimulant: ošetřená plodina je silnější a lépe roste,
  • ošetření zvyšuje výnos a zároveň pomáhá rostlinám bojovat proti patogenům a minimalizovat biotický stres,
  • mikroorganismy podporující růst rostliny se usazují v kořenech a chrání plodinu během celého období růstu.
  • Ošetřováním osiva se zvyšuje dostupnost živin v kořenovém systému a jejich příjem,
  • lepší růst kořenů a kmenů znamená optimalizaci počátečního tempa růstu a to, že se zlepšuje nutriční hodnota a zvyšuje výnos plodiny,
  • biologickým ošetřováním osiva se snižuje používání agrochemických přípravků – díky tomu jsou pěstitelé v menší míře vystaveni chemickým látkám a snižuje se dopad na životní prostředí. Tímto způsobem se také snižuje expozice půdy agrochemikáliím.
Potřebujete pomoc?