Zea mays subsp. mays

Kukuřice

Informace

Kukuřice (Zea mays subsp. mays) je velká obilovina, která se dělí na šest hlavních typů: kukuřice obecná neboli tvrdá, kukuřice „koňský zub“, kukuřice pukancová, kukuřice plevová, kukuřice cukrová a kukuřice moučná. Kukuřici domestikovaly domorodé komunity v Mexiku už před zhruba 10 000 lety a tato plodina dodnes hraje hlavní roli v přípravě jídel mexické kuchyně.

Z olistěného stonku kukuřice vyrůstá samčí květenství produkující pyl a samičí květenství, označované jako klas nebo palice produkující zrna. Tato zrna bývají často nesprávně považována za semena. Škrob z kukuřičných zrn se hojně používá při vaření.

Pěstování kukuřice je v dnešní době značně rozšířeno po celém světě. Pokud jde o množství a objem, každoročně se vypěstuje víc kukuřice (z hlediska hmotnosti) než kterékoli jiné obiloviny.

Co můžeme udělat pro Kukuřice