Houby

Houby

Houba je masitá plodnice sloužící k produkci výtrusů. Obvykle vyrůstá nad zemí v půdě nebo u zdroje živin.

Jedlé houby jsou masité a jedlé plodnice několika druhů makroskopických hub (tedy hub, které mají plodnice tak velké, že jsou patrné pouhým okem). Mohou se vyskytovat pod zemí (tzv. houby hypogenní) nebo nad zemí (tzv. houby epigenní), kde je lze ručně sbírat. To, zda je houba jedlá, lze definovat na základě různých kritérií, k nimž patří nepřítomnost škodlivých účinků jedu na člověka a žádoucí chuť a aroma.

Většina hub prodávaných v supermarketech se pěstuje komerčně na houbových farmách. Nejoblíbenější z nich – Agaricus bisporus neboli žampión – je považována za houbu bezpečnou k jídlu pro většinu lidí, protože se pěstuje v kontrolovaném, sterilním prostředí. Komerčně se pěstuje několik druhů A. bisporus, například žampión bílý, crimini a portobello. Komerčně dostupné jsou i další druhy hub, protože pěstitelé a šlechtitelé hledají nové a jedinečné chuti pro trh.

Co můžeme udělat pro Houby